Oznake i vrste zlata, kako prepoznati zlato?

Bijelo zlato cijena - otkup bijelog zlata.

Što je u stvari bijelo zlato, svi su čuli za njega ali nitko ne zna što je to točno. Bijelo zlato je izraz koji se koristi za legure (legura je mješavina dva ili više različita materijala) koje se dobivaju miješanjem zlata s nekim drugim metalima (plemenitim ali i običnim).

Bijelo zlato, cijena i otkup bijelog zlata.

Sam naziv bijelo zlato potječe od bijele boje te legure, vrlo slično srebru (otkup srebra, cijena) ali malo tamnije, rekli bi više „mat“. Ne postoji samo jedna vrsta bijelog zlata, čak i osobine dobivene legure bitno variraju ovisno koji metal se koristi za miješanje sa zlatom. Tako na primjer ako koristimo nikal dobiti ćemo čvrstu strukturu legure bijelog zlata koja je dobra za izradu karika, pinova, prstenja i slično. Ako bismo uz zlato koristili paladij za dobivanje legure onda će prevladavajuće svojstvo biti mekoća i savitljivost, idealno za podloge dragom i poludragom kamenju. Za otkup zlata (bijelog i običnog) pogledajte našu dnevnu ponudu.

bijelo zlato

Kako prepoznati bijelo zlato?

Kao što smo rekli posvoji nekoliko legura bijelog zlata, većina tih legura je u jeftinijoj varijanti (drugi metal u leguri) pa boja dobivenog bijelog zlata i nije baš „snježno bijela“, u tom slučaju se gotovi komad nakita presvlači slojem rodija, rodij je također plemenita kovina kao i zlato a završni sloj rodija daje željenu snježno bijelu boju. Kvalitetnije, u pravilu skuplje legure bijelog zlata ne trebaju ovaj završni sloj jer su sam same po sebi dovoljno bijele.

Kolika je cijena bijelog zlata?

Cijena bijelog zlata se ne razlikuje od cijene „žutog“ zlata (cijena zlata danas), kako je objašnjeno u gornjem tekstu bijelo zlato je legura zlata s nekim drugim metalom koji u biti toj leguri daje potrebnu bjelinu. Cijena je ista kao i kod klasičnih oznaka zlata, dakle ovisi isključivo o udjelu čistog zlata u leguri, što veći postotak zlata to je viša cijena bijelog zlata, vrlo jednostavno.

585 zlato

Oznake zlata (750 zlato, 585 zlato...)

Oznake zlata koje su danas najčešće u upotrebi su u pravilu izvedenice čistoće zlata, tako na primjer zlato 585 predstavlja zlato čistoće 58,5%. Oznake zlata u karatima idu do 24 karata pri čemu zlato od 24 karata ima apsolutnu čistoću (više od 99,9%). Ako vam ovaj princip označavanja nije posve jasan pogledajte našu tablicu za otkup zlatna i srebra gdje je upravo iz ovog razloga primijenjeno dvostruko označavanje, na primjer: 14 karatno zlato je isto što i 585 zlato ili zlato 585, sve tri oznake se odnose na zlato čistoće 58,5%.

Bijelo zlato cijena
Otkup zlata i srebra po najboljim cijenama u Hrvatskoj